Flagget til topps for biskop Kari

Kari Mangrud Alvsvåg begynner å vende seg til realitetene: Hun er Borgs nye biskop.

– Jeg håper at vi kirken kan være med å gi folk ro. På mange arenaer er det et voldsomt prestasjonspress. Folk skal kunne komme til kirken og ikke prestere. Bare ta imot. Det er nåde, sier biskop Kari Mangrud Alvsvåg. I bakgrunnen sees Håpets katedral, det flerreligiøse prosjektet som hennes forgjenger Atle Sommerfeldt var med på å etablere.

Tekst og foto: Erling Omvik

Søndag 24. april er det vigslingsgudstjeneste i Domkirken. Slottet melder at Kong Harald vil delta. Kari er allerede i gang som fungerende biskop. Det har hun vært siden november i fjor da Atle Sommerfeldt ble pensjonist.

– Jeg er lettet over at den lange valgprosessen er over, og jeg er glad for tilliten, sier hun. Kontorpulten i bispekontoret ved Glommas bredd i Fredrikstad bærer preg av aktivitet. Agendaen fylles opp. Hun har nettopp gjennomført sitt første bispemøte.

– Hvordan var debuten?

– Bispemøtet er et vennlig, åndelig og hardtarbeidende fellesskap. Her møtte jeg flere som har vært mine rollemodeller. Bispemøtet hadde et tett program, fra 08 til 22 hver kveld, sier 51-åringen fra Råde. Kari vokste opp på Tomb, der faren var rektor. Etter bibelskole i Grimstad og teologi ved MF ble det prestevikariater og to år som sjømannsprest i Dubai fra 1999. Senere har hun undervist ved Frederik II og Tomb videregående, og i tre år var hun ansatt ved bispekontoret i Fredrikstad. Deretter var Kari prost i Søndre Borgesyssel i åtte år og domprost i Fredrikstad fra høsten 2020.

Mot slutten av intervjuet tar vi en tur ut for å fotografere. Vi passerer bispegården, der hun og mannen Martin fra Bømlo flytter inn i løpet av våren. Flagget vaier friskt i vinden. Kong Harald er 85 år denne dagen, 21. februar.

– Oj, nå ser jeg en oppgave jeg ikke har tenkt på før. Offisielle flaggdager må respekteres, smiler Borgs nye biskop.

Kari2.jpeg

Kari Mangrud Alsvåg skal i løpet av våren flytte inn i den staselige bispeboligen ved Glommas utløp. Her oppdager hun en ny oppgave ved bispegjerningen: Å følge opp offisielle flaggdager.

Familieråd ble avgjørende

– Sov du godt om nettene før utnevnelsen?

– Jeg må innrømme at situasjonen til tider var krevende. Særlig helt mot slutten. På sensommeren i fjor måtte jeg ta stilling til om jeg ville stille som kandidat eller ei. Jeg var lenge i tvil om hva jeg skulle gjøre, men utrolig god støtte fra mann, barn, øvrig familie og gode venner ble avgjørende. Underveis i prosessen har jeg lagt vekt på å være meg selv. Dessuten ble det min parole å ufarliggjøre prosessen: Jeg stiller opp, og det er andre som bestemmer hvem som blir biskop.

– Hva er det fineste du opplevde i denne perioden?

– Det har vært utrolig mange godord og klapp på skulderen. Jeg er svært takknemlig for den brede støtten fra menighetsråd og ansatte i Borg. Blomsterhavet og gratulasjonene etterpå var bare overveldende. Vi tre kandidatene i sluttrunden hadde også et støttende forhold til hverandre. Harald Hegstad og Kåre Rune Hauge var raske med gratulasjoner etter utnevnelsen.

DA6166D2-A3E1-4061-986B-B1941E8349DD_4_5005_c.jpeg

– Blomsterhavet og gratulasjonene etter utnevnelsen var bare overveldende, sier Kari Mangrud Alvsvåg. (Foto: Karianne Hjørnevik)

De unges biskop

Vårt Lands religionsredaktør Elise Kruse skrev etter utnevnelsen at Kari Mangrud Alvsvåg er første tegn på et generasjonsskifte blant landets biskoper. Med sine 51 år er hun yngst i fellesskapet. To av kirkens ungdomsrepresentanter har fulgt opp med leserbrev i samme avis der de betegner Kari som de unges biskop.

Nestleder av kirkens ungdomsutvalg Thomas Raadin Iversen fra Sarpsborg og leder av ungdomsrådet i Borg Telise Heksem fra Fredrikstad viser til hennes bakgrunn som lærer og hennes sterke tilstedeværelse i sosiale medier.

– Vi utfordrer deg som biskop til å være synlig og møte ungdom, skriver de to og fortsetter:

– Du kjenner til den verden som ungdom lever i, hva som opptar oss og hvordan vi kommuniserer.

 – Hvordan vil du møte utfordringen?

– Jeg vil gjerne vite mer om hva de unge mener. I første omgang har jeg foreslått at jeg deltar i et møte med ungdomsrådet. Jeg tror det er viktig å lytte til ungdommene selv. Hvordan unge kan finne seg til rette i kirken, er jo et av de aller viktigste spørsmålene vi bør stille oss. Jeg gleder meg til bispevisitasene, og jeg skal love å bruke disse anledningene til å møte ungdommer og å følge opp utfordringen fra Thomas og Telise.

F637BCF9-975C-4FB8-BEFC-A4B53AE41A0F_1_201_a.jpeg

Kontorpulten på bispekontoret er preget av aktivitet, og agendaen fylles opp for Kari Mangrud Alvsvåg.

«Varm, åpen og levende kirke»

Kari ivrer for at kirken skal være varm, åpen og levende til stede i menneskers mangfoldige liv. – Jeg håper at kirken kan være med å gi folk ro. På mange arenaer er det et voldsomt prestasjonspress. Folk skal kunne komme til kirken og ikke prestere. Bare ta imot og hvile. Det er nåde, sier biskopen, som gleder seg over at flere og flere kirker holdes åpne på hverdager som i helger.

Den nye biskopen har i tidligere intervjuer fortalt om gode opplevelser i bedehusmiljøet i hjembygda. Samtidig forteller hun om sin teologiske reise som har gitt utvidet horisont.

– Jeg tenker at det er rom for mye i Guds rike og vil gjerne utvide troens og teologiens landskap. I dag er jeg en åpen teolog, og jeg mener at menneskers erfaringer må få prege teologien. Noen vil gi meg stempel som liberal. Jeg er opptatt av å være modig og tror det er viktig å stille spørsmål om hva som opptar folk i dagliglivet, sier hun.

4F72B524-9F6B-41E3-9998-C8CE2E830BCF_1_201_a.jpeg

Inntil nå har fungerende biskop Kari Mangrud Alvsvåg bare studert bispekåpen. 24. april skal hun ta den i bruk ved vigslingsgudstjenesten i Domkirken i Fredrikstad.

«Nødvendig homofili-uttalelse»

På sitt første bispemøte var Kari Mangrud Alvsvåg med på et historisk vedtak, 50 år etter at sex mellom menn ble avkriminalisert. For første gang har biskopene i en felles uttalelse uttalt seg om homofil kjærlighet.

– Vi som biskoper erkjenner at Bispemøtets uttalte holdninger til og omtale av homofile opp gjennom årene har påført mange mennesker stor skade og smerte, heter det i uttalelsen. Bispemøtet uttrykker samtidig glede over at kirken nå har mange homofile og lesbiske medlemmer og ansatte.

– Det er nødvendig og på tide at uttalelsen kommer. Jeg er glad for å være en av underskriverne. Så må vi gå videre fra dette og arbeide for at kirken skal være et ikke-diskriminerende fellesskap og en god arbeidsplass for alle ansatte. Også her håper jeg å få mer kunnskap og veiledning fra folk som har erfaringene i eget liv, sier Kari.

Hun vil samtidig understreke at kirken har to teologisk begrunnede syn på likekjønnet ekteskap og lover at alle skal møtes med respekt av sin nye biskop.

Nye muligheter for kirken

– Hva er den største utfordringen for kirken i dag?

– Å bryte gjennom lydmuren for å vise hvor mye meningsfylt innhold vi har i trosopplæring, diakoni og kultur. At flere blir døpt og får tilhørighet til kirken og den kristne tro, må likevel alltid være høyeste prioritet. Her må vi bare henge i, og ikke minst må kirken være synlig i sosiale medier. Lenge har pandemien lagt en viss demper på fellesaktivitetene. Nå må vi øve oss å være sammen igjen.

– Hva tenker du om at det vokser opp nye generasjoner med minimale bibelkunnskaper og at kirkebenkene fylles stort sett av folk med grånende hår?

– Kanskje kan det gi kirken en ny mulighet. I vårt multikulturelle samfunn vokser det opp unge med færre fordommer enn før. Det er et stort mangfold, der noen bruker mye tid på religion. Vi ser stor åpenhet for tro i konfirmantgrupper. I min ungdom var nok kunnskapen om kristendom mye større, samtidig levde vi også med krevende fordommer.

– Hvor lenge blir du biskop, og hva er en videre vei etter din tid som hyrde i Borg?

– Så langt har jeg ikke tenkt. En gang i framtiden kan jeg kanskje bli farmor eller mormor på heltid, svarer Kari, som har de tre barna Sindre (28), Erlend (26) og Vilde (20) og som i fjor høst ble lykkelig farmor til Kristian.

Borg bispedømmes åtte biskoper

Per Lønning                           1969-1976

Andreas Aarflot                     1976-1977

Gunnar Lislerud                     1977-1990

Even Fougner                         1990-1998

Ole Christian Kvarme            1998-2005

Helga Haugland Byfuglien    2005-2011

Atle Sommerfeldt                  2012-2021

Kari Mangrud Alvsvåg          2022-

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"